Norsk Nyromantikk

Norsk Nyromantikk (1972)

Avduket på et festmøte i Studentersamfundet i Trondheim 1. mai 1972. Redaktørene i "nei-avisene" Dagbladet og Nationen nektet å presentere bildet.

Det eg eigentleg har gjort er å måle dei argumenta som sterkast har vore framme i EEC-debattenKronikk av Rolf Groven i Dag og Tid 18. mai 1972

Kåre Willoch var da stortingsmann for Høyre og Trygve Bratteli var statsminister i Arbeiderpartiregjeringen.

Maleriet ble stilt ut i norske byer på gater og torg sommeren 1972. Opplaget på 20 000 plakater utsolgt. Den 17. mai 1972 ble Norsk nyromantikk utstilt til et nei til EEC-møte i universitetets aula i Oslo. Dette medførte stor oppmerksomhet og irritasjon fra ja-bevegelsen. Eller for å sitere Dagbladets dekning:

— "Etter en stund kom politiet og ba om at bildet måtte fjernes (...) da de ikke kunne henvise til noen lovparagraf som forbyr bruken av malerier som møtehenvisning (...) kort tid etter kom fem politimenn løpende opp trappa. Ved spontan reaksjon fra folk i nærheten, fikk man fjernet maleriet før politiet nådde fram." Politiet gav derimot en helt annen versjon til avisa: "Politiet sa i fra at det måtte stå ved inngangen til aulaen (...) men maleriet var brakt helt ut på universitetsplassen og det var verken søkt om eller gitt tillatelse til å demonstrere der 17. mai."

To NTH-studenter sitter modell for bildet.
Høytidelig avduking på festmøtet i Studentersamfundet 1. mai 1972. Fra venstre: Stein Borgersen på bass, Kari Svendsen på banjo, Gerd Gudding på gitar samt Willoch og Bratteli på det norske flagg.

Omtale av bildet i faglitteratur

Bildet er brukt for å illustrere striden om norsk medlemskap i EF (nå EU) på 1970-tallet i flere historieverk. Både Aschehougs Norgeshistorie, Libæk/Stenersens engelskspråklige Norgeshistorie og Karsten Alnæs ettbinds Norgeshistorie har trykt bildet.

Historikeren Edgeir Benum skriver for eksempel om maleriet i en bildetekst i Aschehougs Norgeshistorie:

Rolf Grovens plakat spilte både på miljøødeleggelsene, på den nasjonale selvoppgivelsen, mange motstandere [av EF-medlemskap] tilla tilhengerne, og på det sikre politiske propagandamiddelet som lå i alliansen mellom Arbeiderpartiets ledelse og Høyre i EF-saken." Aschehougs Norgeshistorie, bd. 12 side 23

Øivind Stenersen skriver om bildet i boka Norges historie fra istid til idag fra 2003

"Rolf Grovens maleri _Norsk nyromantikk_ fra 1972 fikk frem hovedarguementer i den norske EF-motstanden: Medlemskap ville true den nasjonale selvråderetten, ødelegge naturen og åpne landet for utenlandsk storindustri. Høyres leder Kåre Willoch og statsminister Trygve Bratteli fra Arbeiderpartiet stod sammen for medlemskap." Øivind Stenersen Norges historie fra istid til idag, side 152

TV-intervjuer om bildet

I september 2004 var Kåre Willoch gjest hos programleder Kurt Olsen i NRK2. Her ble han overrakt en innrammet reproduksjon av Norsk nyromantikk med en personlig hilsen fra Rolf Groven.

— "Til Kåre Willoch, ynglingsmotstander i 1970-tallet, et betydelig forbilde i dag."

  Filmklipp fra NRK-programmet Lengde 2 min 30 sek.

Harald Stanghelle intervjuer kunstneren i 2023 om forhistorie og reaksjonene på Norsk nyromantikk i et "bildebad"-arrangement på Avistegnernes hus i Drøbak i 2023.

  Satire med pensel gjennom 50 år. Stanghelle intervjuer Groven Bildet Norsk nyromantikk omtales fra 34 minutter til 40 min inn i intervjuet.

Bildet har blitt brukt som illustrasjon i:

Verksinfo

  • Datering: 1972
  • Andre titler: Willoch og Bratteli
  • Materiale og teknikk: Olje på lerret
  • Mål: 150 x 200 cm
  • Utstilt: mange steder og i flere gallerier. Maleriet var sist utstilt på Oslo Bymuseums historie-utstilling "Søttitallet" som åpnet i 2018.
  • Eierskap: Tilhører kunstnerens familie